SINDROMUL OVARELOR POLICHISTICE 

Sindromul Ovarelor Polichistice

Sindromul ovarelor polichistice este cea mai frecventa afectiune  endocrinologica intalnita la femeile de varsta reproductiva. Este o boala caracterizata prin ovulatie rara sau complet absenta si, de obicei, printr-un exces al productiei de hormoni masculini (androgeni). Cele mai frecvente manifestari clinice ale bolii sunt ciclurile menstruale neregulate (prea scurte sau prea lungi) sau chiar absenta mentruatiei (amenoree), par corporal in exces (hirsutism) in zone precum fata, brate, coapse, abdomen, torace sau spate sau, mai putin specific, acnee sau disparitia parului de la nivelul capului (alopecie). Tabloul clinic al acestei boli este foarte variabil ca severitate, pacientele putandu-se prezenta cu absenta menstruatiei (amenoree) si hirsutism sever (par corporal mult accentuat) sau, din contra, doar cu menstruatii usor neregulate. 

Evaluarea pacientelor cu sindromul ovarelor polichistice

Evaluarea de laborator are ca scop studierea nivelului hormonilor androgeni in sange, foarte important pentru diagnostic, si excluderea altor afectiuni care pot avea manifestari similare. Ecografia utero-ovariana poate arata aspectul tipic de ovare polichistice (volum ovarian crescut, numar mare de foliculi ovarieni cu anumite dimensiuni).

Aceasta afectiune este important de diagnosticat intrucat poate crea probleme precum incapacitatea de a obtine o sarcina (infertilitate), afectarea calitatii vietii prin menstruatii neregulate, imprevizibile sau excesul parului corporal, cresterea riscului pentru anumite cancere si pentru afectiuni cardiometabolice in timp (diabet zaharat, infarct miocardic). 

Cand sa soliciti un consult endocrinologic

Puteti suspecta ca aveti sindromul ovarelor polichistice si sa va adresati endocrinologului pentru un consult daca prezentati menstruatii care apar la intervale neregulate, par corporal in exces sau un aspect polichistic al ovarelor identificat la o ecografie utero-ovariana (in general transvaginala)