ENDOCRINOLOGIA COPILULUI

INALTIME COPII
INALTIME COPII

HIPOTIROIDISMUL LA COPIL

Hipotiroidismul (scaderea productiei de hormoni tiroidieni) poate aparea la copii inca de la nastere sau, ulterior, la orice varsta. Consecintele hipotiroidismului netratat pot fi afectarea dezvoltarii intelectuale sau o dezvoltare globala deficitara incluzand statura joasa. Evaluarea endocrinologica este esentiala pentru a stabili cauza hipotiroidismului si a intocmi un plan de tratament si monitorizare adecvat fiecarei situatii, permitand astfel evitarea consecintelor pe termen lung. 

TULBURARILE PUBERTATII

Putem considera ca un copil are o tulburare a pubertatii daca apar manifestari de pubertate prea devreme (pubertate precoce, inainte de varsta de 8 ani la fete si 9 ani la baieti) sau daca nu exista semne de dezvoltare pubertara pana la o anumita varsta (pubertate intarziata, pana la 13 ani la fete si 14 ani la baieti). Ambele situatii sunt semnificative atat din cauza impactului psihologic pe care il pot avea (decalajul in dezvoltare fata de ceilalti copiii pe care pacientii il observa), dar si impactul asupra inaltimii finale si, nu in ultimul rand, datorita cauzelor tulburarilor de pubertate (uneori formatiuni tumorale secretante de hormoni). 

TULBURARILE MENSTRUALE LA ADOLESCENTE

Tulburarile menstruale la adolescente pot constitui un motiv de ingrijorare atat pentru tanara pacienta, cat si pentru parinti. Putem vorbi despre tulburari menstruale atunci cand menstruatiile apar la intervale de timp foarte scurte (sub 24 de zile) sau foarte lungi (peste 35 de zile) relativ constant. Desi tulburarile menstruale pot fi normale in primii ani de adolescenta, in anumite situatii pot fi semnul unei patologii, in special cand sunt asociate cu par corporal in exces (hirsutism), cu vergeturi rosii, cand persista pentru mai multi ani sau cand menstruatiile vin foarte rar. O evaluare endocrinologica in aceasta situatie poate ajuta pentru a diferentia o situatie normala in contextul pubertatii de o situatie in care o conditie patologica este de fapt cauza tulburarilor menstruale.

Si copiii pot fi afectati de mai multe boli endocrine. Patologia endocrinologica la copii, nediagnosticata si tratata precoce, poate avea consecinte pe termen lung, chiar si in viata de adult. Printre afectiunile care pot afecta copiii se numara bolile tiroidiene, deficitul de hormon de crestere, tulburarile pubertatii.

STATURA JOASA LA COPIL (NANISMUL)

Dezvoltarea staturala este considerata un indicator global al starii de bine a copilului (incluzand conditiile socio-economice, afective, factori nutritionali si de sanatate). De aceea, o crestere in inaltime deficitara poate fi un semnal de alarma atat pentru parinti, cat si pentru medic.

Dintre afectiunile endocrinologice deficitul de hormon de crestere, hipotiroidismul, deficitul de vitamina D sunt cele mai frecvente cauze endocrinologice de statura joasa. Acestea sunt cauze corectabile de statura joasa, o data ce au fot diagnosticate si tratate.

Desi multe afectiuni pot cauza statura joasa (boli genetice, greutatea mica la nastere, insuficienta renala cronica, etc) si acestea pot beneficia de tratament cu hormon de crestere in anumite conditii

In concluzie, este important ca un copil cu crestere deficitara (statura joasa propriu zis sau doar viteza de crestere scazuta) sa fie evaluat de un medic endocrinolog si, ideal, un medic pediatru.

TRATAMENTUL CU HORMON DE CRESTERE

Tratamentul cu hormon de crestere este aprobat pentru mai multe cauze de statura joasa la copii, iar din anul 1986 este administrat sub forma unei substante obtinuta prin tehnologie recombinanta care se numeste somatropin. Acest tratament se administreaza injectabil, subcutanat, zilnic cu niste dispozitive de administrare care se numesc pen-uri. Tratamentul este dozat in functie de greutatea corporala si cauza pentru care este administrat tratamentul.  

DEFICITUL DE VITAMINA D

Deficitul de vitamina D este o situatie larg raspandita in conditiile vietii moderne, atat la copii, cat si la adulti. In mod particular la copii, vitamina D este importanta pentru mineralizarea normala a oaselor si, deci, cresterea acestora. In situatii de deficit extrem de vitamina D, in general asociata si cu deficit de calciu, pot aparea forme extreme de afectare a oaselor cunoscute ca rahitism. 

SOLICITĂ O PROGRAMARE APĂSÂND BUTONUL DE MAI JOS!