Dieta în infertilitate

Obezitatea

 Obezitatea a devenit o epidemie în unele țări, aproape 50% din femeile în vârstă de reproducere fiind obeze sau supraponderale. Mulți experți susțin importanța scăderiii în greutate înainte de FIV la femeile care sunt supraponderale sau obeze . Există clinicieni și autorități care refuză să trateze pacienții al căror indice de masă corporală (IMC) nu se află sub o valoare limită. Starea nutrițională periconcepțională a mamei și tatălui este importantă nu numai pentru atingerea sarcinii, ci și pentru dezvoltarea sarcinii precoce, starea de bine fetală și sănătatea pe termen lung a copiilor. Cu toate acestea, există puține dovezi științifice conform cărora variațiile de dietă precum dietele vegetariene, dietele cu conținut scăzut de grăsimi, antioxidanții, dietele bogate în vitamine, remediile pe bază de plante, îmbunătățesc fertilitatea, dar există unele date că anumite componente ale dietei influențează rezultatul sănătății reproductive.

Efectul obezității asupra funcției de reproducere este bine cunoscut încă din antichitate, Hipocrate scrie acest lucru în Eseul său pentru Sciți: "Fetele devin uimitor de pufoase ... Posesoarele unei astfel de constituții nu pot procrea ... grasimea și neputința sunt de condamnat. Pântecele nu este în măsură să primească materialul seminal și menstruează rar și puțin ". Chirurgia bariatrică este utilizată în cazuri extreme, iar rezultatele FIV sunt mai bune. Popularitatea din ce în ce mai mare a chirurgiei bariatrice la femeile în vârstă de reproducere determină clinicienii să fie mai conștienți de impactul acesteia asupra problemelor de fertilitate.

Cu toate acestea, două studii recente privind rezultatele de reproducere, nu arată niciun beneficiu al modificărilor stilului de viață în comparație cu începerea imediată a FIV . Femeile supraponderale și obeze au nevoie de o doză mai mare de medicamente, indiferent dacă sunt orale sau injectabile. Rata de abandon a procesului de modificare a stilului de viață este ridicată la femeile obeze și supraponderale. Medicii care se confruntă cu astfel de situații ar trebui să ia în considerare informarea pacienților despre beneficiile pierderii în greutate, dar ar trebui să continue tratamentul FIV dacă văd că femeile nu progresează într-o astfel de direcție.

Influentele dietei asupra spermogramei si endometriozei

Una dintre caracteristicile dietei care a fost luată în considerare în ceea ce privește parametrii spermatozoizilor și rezultatul FIV a fost aportul de carne la bărbați. Ingestia de carne de pasare pare să aibă un impact pozitiv în timp, în timp ce alte carnuri rosii procesate au un impact negativ.

Câteva studii din ultimele decenii au arătat o modificare progresivă a calității spermei la bărbați, ceea ce ar putea determina subfertilitatea bărbaților. Un model alimentar sănătos poate îmbunătăți spermograma, în special la bărbații cu rezultate anterioare proaste.

Datele emergente din studiile epidemiologice au arătat că polifenolii alimentari previn cancerul, diabetul, tulburările neurodegenerative și bolile cardiovasculare . Polifenolii sunt cei mai abundenți antioxidanți alimentari și sunt componente foarte comune ale surselor de plante alimentare, cum ar fi fructe, legume, cafea, ciocolată, vin și ceai. Bioactivitatea fiecărui polifenol este diferită și depinde de activitatea sa antioxidantă, dar și de absorbția sa, metabolizare și excreția din organism.

Dieta mediteraneană bazată pe un regim alimentar constând în fructe, legume, pește, leguminoase și cereale integrale și un aport redus de gustări de tip fast food este asociată cu cresterea probabilitatii de sarcină. Efectul vitaminei D ca determinant al dezvoltării embrionilor nu este clar în acest moment, chiar dacă există date care arată că este un factor cheie în fertilizare.

Dieta care poate scădea riscul de endometrioză include consumul de legume, vitamine antioxidante, vitamine din grupul B, produse lactate bogate în calciu și vitamina D, uleiuri de pește și acizi grași Omega-3.

Factorii alimentari care pot crește riscul de a dezvolta endometrioză includ consumul de acizi grași nesaturați, carne roșie și șuncă, precum și alcoolul.