PATOLOGIA TIROIDIANA
GUSA NODULARA
In situatia in care la nivelul glandei tiroide este prezent unul sau mai multi noduli putem discuta despre o gusa nodulara. Acesti noduli pot fi descoperiti intamplator cu ocazia efectuarii unei ecografii cervicale cu alta indicatie sau pot fi evidenti la examinarea tiroidei (pot fi vizibili cu ochiul liber sau pot fi simtiti la palparea tiroidei). In consecinta, pot fi complet asimptomatici sau, atunci cand sunt suficienti de mari, pot crea neplaceri prin compresia structurilor invecinate (dificultati la inghitit, dificultati ale respiratiei sau modificari ale vocii). In situatia in care suspectam sau am descoperit un nodul tiroidian este obligatorie evaluarea de catre un medic endocrinolog. Aceasta va consta in culegerea unor date clinice, efectuarea unor analize de sange si a unei ecografii tiroidiane. Aceste informatii ne vor ajuta sa masuram riscul pe care un nodul tiroidian il are de a fi malign (cancer). Trebuie sa retinem ca o proportie relativ mica a nodulilor tiroidieni (aproximativ 5%) sunt maligni (cancere). In situatia in care endocrinologul doreste sa obtina mai multe informatii despre natura nodulului dumneavoastra este posibil sa va recomande o punctie tiroidiana, o procedura putin traumatizanta si usor de efectuat in majoritatea situatiilor.
TIROIDITA AUTOIMUNA
Tiroidita autoimuna este o boala frecventa care afecteaza preponderent femeile caracterizata printr-un raspuns de respingere a propriei tiroide. In aceasta situatie, la nivelul tiroidei exista un infiltrat inflamator, iar in sange exista anticorpi indreptati impotriva unor structuri tiroidiene. In timp tiroida poate sa creasca in dimensiuni (gusa), sa formeze noduli, sa se atrofieze (sa scada in dimensiuni) sau sa isi modifice functia (uneori hipotiroidism, alteori hipertiroidism). Intrucat nu poate fi prezis in situatia fiecarui pacient cum va evolua in timp, este necesara monitorizarea pacientilor cu tiroidita autoimuna la intervale de timp stabilite de medicul curant. In situatii particulare cum ar fi sarcina sau perioada de dupa nastere, persoanele cu tiroidita autoimuna pot prezenta fluctuatii ale functiei tiroidiene. De aceea este important ca pacientele diagnosticate cu aceasta boala sa fie monitorizate in aceste situatii particulare pentru a evita consecintele negative ale disfunctiei tiroidiene asupra sarcinii.
BOLILE TIROIDIENE SI FERTILITATEA/SARCINA
Afectiunile tiroidiene sunt frecvente la femeile de varsta fertila, putand afecta in anumite situatii sansele de a obtine sarcina sau evolutia acesteia. Astfel, un deficit de hormoni tiroidieni este esential sa fie corectat inainte de aparitia sarcinii pentru a nu avea consecinte iremediabile asupra fatului. De asemenea, bolile tiroidiene autoimune precum tiroidita autoimuna necesita o monitorizare atenta la femeile tinere in perioada dinaintea sau pe parcursul sarcinii
HIPOTIROIDISMUL
Hipotiroidismul este situatia in care tiroida produce mai putini hormoni tiroidieni decat este necesar ca organismul sa functioneze normal. Severitatea hipotiroidismului poate fi de grade diferite si, in consecinta, poate varia intre a fi complet asimptomatic si forme severe in care viata este pusa in pericol. Simptomele frecvente ale hipotiroidismului sunt oboseala, piele uscata, rece, constipatie, somnolenta crescuta, puls rar, crestere moderata in greutate, dereglarea menstruatiilor asociate uneori cu cresterea in dimensiuni a tiroidei. Tratamentul consta in administrarea de hormoni tiroidieni, tratamentul fiind in general pentru toata viata pentru ca majoritatea cauzelor de hipotiroidism sunt ireversibile. In formele moderate si severe de hipotiroidism tratamentul cu hormoni tiroidieni este esential pentru mentinerea calitatii vietii si pentru supravietuire.
HIPERTIROIDISMUL
Atunci cand tiroida produce mai multi hormoni tiroidieni decat este necesar vorbim despre hipertiroidism. Acesta poate fi cauzat de cateva afectiuni precum Boala Basedow-Graves, gusa nodulara hipertiroidizata sau nodulul autonom. Pacientii cu hipertiroidism pot avea scadere in greutate, oboseala, incapacitate de a depune efortul fizic obisnuit, palpitatii, insomnie, diaree sau mai multe scaune zilnic, tremor al mainilor si, in anumite forme ale bolii, manifestari oculare (vedere dubla, inflamatia ochilor, proeminenta globilor oculari). Diagnosticul si tratamentul precoce al hipertiroidismului este important sa fie efectuat precoce intrucat, in absenta acestuia, afectiunea poate evolua sever.