Infertilitatea
Infertilitatea
Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat. La femeile peste 35 de ani această perioadă se reduce la 6 luni. Infertilitatea poate fi primară și secundară, în cea secundară existând istoric de sarcină anterioară. La femeile cu vârsta peste 40 de ani se recomandă evaluare imediată. De asemenea, evaluarea este recomandată pentru femeile cu oligomenoree, amenoree, obstrucție tubară sau endometrioză și pentru partener în cazul în care se suspectează o cauză masculină de infertilitate. Cauza infertilității este cunoscută în 85% dintre cazuri (cele mai comune cauze fiind disfuncția ovulatorie, infertilitatea de cauză masculină și obstrucția tubară), iar la restul de 15% dintre cuplurile infertile cauza rămâne necunoscută.
Sindromul ovarelor polichistice, cauză de infertilitate feminină
Sindromul ovarelor polichistice (SOPC) este o patologie complexă care afectează între 7-15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă și reprezintă o cauză frecventă de infertilitate feminină. Diagnosticul se pune pe baza criteriilor Rotterdam, fiind necesare prezența a cel puțin 2 din următoarele manifestări: (1) hiperandrogenism clinic sau biochimic, (2) oligo-anovulație, (3) aspectul polichistic al ovarelor.
Se presupune că în SOPC excesul de androgeni favorizează depunerea de țesut adipos la nivel abdominal și visceral, se produce rezistență la insulină și creștere compensatorie a insulinei, ceea ce facilitează secreția de androgeni din glandele suprarenale și ovare. Aceste interacțiuni între insulinorezistență, hiperinsulinism și hiperandrogenism generează un cerc vicios, care în combinație cu disfuncția hipotalamo-hipofizară duce la afectare ovariană rezultând anovulație și infertilitate.
Infertilitatea masculină
La nivel global aproximativ 48.5 milioane de cupluri se confruntă cu infertilitate. Prevalența infertilității este mai mare în țările în curs de dezvoltare din cauza accesului limitat la instrumente de diagnostic și tratament.
Infertilitatea la bărbați este cauză a infertilității de cuplu în circa 50% dintre cazuri, fiind singura cauză la 20% dintre cuplurile infertile.
Obezitatea și infertilitatea
Obezitatea este o problemă globală în creștere care poate avea efecte negative asupra fertilității. Indicele de masă corporală (IMC) se calculează după formula: Greutate (kilograme)/Înălțime2(metri). Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) supraponderalitatea se consideră prezentă la un IMC egal sau mai mare cu 25 kg/m2, iar obezitatea la un IMC mai mare sau egal cu 30 kg/m2. Un IMC peste 40 kg/m2 definește obezitatea morbidă. Obezitatea este un factor de risc pentru apariția diabetului zaharat, a bolilor cardiovasculare, a hipertensiunii arteriale, a osteoartritei, cancerului (de endometru, sân și colon). De asemenea obezitatea este asociată cu prezența inconstantă a ovulației (anovulație sau oligoovulație), dereglări ale ciclurilor menstruale, infertilitate, avort spontan etc.
Deși infertilitatea are cauze multiple, obezitatea are un impact negativ asupra fertilității la femei, dar și la bărbați.
Cum putem știi dacă avem probleme cu fertilitatea?
Este posibil ca infertilitatea la femei și la bărbați să nu prezinte întotdeauna semne și simptome care sunt evidente. Cu toate acestea uneori poti fi prezente manifestări clinice care indică probleme ale fertilității.
La femei acestea ar putea fi: cicluri menstruale absente, rare sau neregulate; menstruații abundente; menstruație dureroasă; acnee și hirsutism; creștere sau scădere în greutate, galactoree (secreție la nivelul glandei mamare), dureri în tipul actului sexual.
Simptomele infertilității la bărbați sunt nespecifice și uneori pot trece neobservate. Acestea ar fi: scăderea libidoului, disfuncție erectilă, ginecomastie (prezența de țesut mamar la bărbat), durere testiculară, tulburări ale ejaculării, scăderea masei musculare, reducerea părului de pe corp.
Endometrioza și fertilitatea
Până la 50% dintre femeile cu endometrioză au probleme de fertilitate, cauzate de: modificarea anatomiei pelvine, aderențe, cicatrici pe trompele uterine, inflamarea structurilor pelvine, alterare a sistemului imunitar, modificări ale mediului hormonal al ovulelor, afectarea calității ovulelor și reducerea potențialului de implantare a sarcinii.
Endometrioza afectează fertilitatea naturală în mai multe feluri: țesutul endometrial înconjoară ovarul și împiedică ovulul să se elibereze; țesutul împiedică spermatozoizii să înainteze pe trompele uterine; împiedică ovulul fertilizat să înainteze pe trompe către uter, pentru a se implanta.
În rândul femeilor cu endometrioză stadiul I sau II, 50% dintre ele vor putea concepe fără tratament, în stadiul III doar 25%, iar în stadiul IV doar câteva femei pot obține o sarcină spontană.
Femeilor cu endometrioză se recomandă să nu amâne obținerea unei sarcini, deoarece situația se poate înrăutăți în timp.