Cum putem știi dacă avem probleme cu fertilitatea?

21.10.2024

Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog

1. Ce este infertilitatea?

Infertilitatea reprezintă incapacitatea unui cuplu de a obține o sarcină după cel puțin 12 luni de contact sexual neprotejat. La femeile peste 35 de ani această perioadă se reduce la 6 luni.

2. Ce manifestări clinice pot apărea?

Este posibil ca infertilitatea la femei și la bărbați să nu prezinte întotdeauna semne și simptome care sunt evidente. Cu toate acestea uneori poti fi prezente manifestări clinice care indică probleme ale fertilității.

La femei acestea ar putea fi: cicluri menstruale absente, rare sau neregulate; menstruații abundente; menstruație dureroasă; acnee și hirsutism; creștere sau scădere în greutate, galactoree (secreție la nivelul glandei mamare), dureri în tipul actului sexual.

Simptomele infertilității la bărbați sunt nespecifice și uneori pot trece neobservate. Acestea ar fi: scăderea libidoului, disfuncție erectilă, ginecomastie (prezența de țesut mamar la bărbat), durere testiculară, tulburări ale ejaculării, scăderea masei musculare, reducerea părului de pe corp.

3. Care sunt cauzele și factorii de risc ai infertilității la femei?

Infertilitatea poate fi cauzată de afecțiuni medicale preexistente care pot produce disfuncția trompelor uterine, pot afecta ovulația sau cauzează dezechilibru hormonal.

Factorii de mediu. Toxinele precum solvenții organici, pesticidele, hidrocarburile aromatice pot afecta fertilitatea și pot crește riscul de avort spontan.

Fluctuațiile de greutate. Creșterea sau scăderea bruscă în greutate este asociată cu fluctuații ale nivelului de estrogen și disfuncții ale ciclului menstrual.

Vârsta. Fertilitatea scade odată cu înaintarea în vârstă, mai ales după 35 de ani.

Stilul de viață. Consumul tutun afectează fertilitatea prin interferarea cu procesul de foliculogeneza, transportul embrionului și receptivitatea endometrială. Alcoolul afectează foliculogeneza și inhibă ovulația.

Dezechilibrul hormonal. Afecțiunile hormonale care afectează procesul de ovulație includ: hipertiroidismul, hipotiroidismul, sindromul de ovar polichistic și hiperprolactinemia.

Disfuncția trompelor uterine. Afecțiunile precum endometrioza, aderențele pelvine, boala inflamatorie pelvină afectează fertilitatea prin blocarea transportului ovulului, respectiv embrionului în uter.

Afecțiunile uterului. Polipii uterini, malformațiile uterine, fibroamele uterine sunt câteva dintre afecțiunile care împiedică obținerea unei sarcini.

Bolile cu transmitere sexuală și boala inflamatorie pelvină. Infecțiile cu bacterii, virusuri sau paraziți sunt o cauza importantă a infertilității.

Alte afecțiuni. Chimioterapia, anomalii congenitale sau intervențiile chirurgicale ale tractului genital feminin sunt asociate cu fertilitate scăzută.

4. Care sunt cauzele și factorii de risc ai infertilității la bărbați?

Infertilitatea de cauză masculină este prezentă la o treime dintre cupluri. Diagnosticul de infertilitate la bărbați se bazează în principal pe efectuarea spermogramei. La aproximativ 40% dintre bărbați nu se identifică o cauză a infertilității.

Dezechilibrul hormonal. Orice afectare a axului hipotalamo- hipofizo- gonadal poate produce infertilitate. Hipogonadismul (produs de o reducere a secreției hormonilor sexuali masculini), hiperprolactinemia (secreția excesivă a prolactinei) sau deficiența de GnRH sunt câteva exemple.

Afecțiuni uro-genitale. Pot afecta producerea spermei sau pot bloca canalele prin care sunt transportați spermatozoizii în momentul ejaculării). Infecțiile cu transmitere sexuală, varicocelul (dilatarea venelor de la nivelul testiculului), torsiunea testiculară sunt câteva exemple.

Tulburări sexuale. Pot avea o cauză organică (produse de anumite afecțiuni) sau cauză psihologică și constau în: disfuncție erectilă, ejaculare precoce sau ejacularea retrogradă.

Factori de mediu. Expunerea la anumiți solvenți, pesticide, insecticide și radiații pot cauza infertilitate, iar fumatul și consumul de alcool pot afecta calitatea spermei.

Factori genetici. În acest caz pot fi prezente anomalii cromozomiale sau defecte ale unor gene. Cea mai frecventă afecțiune genetică este sindromul Klinefelter.

Obezitatea. Aceasta este asociată cu o scădere a calității spermei și este un factor de risc al infertilității.

Alte afecțiuni. Consumul de marijuana, criptorhidismul (testicul necoborât în scrot), tumorile testiculare, chimioterapia sau radioterapia pot fi asociate cu infertilitatea.

5. Cum putem preveni apariția problemelor de fertilitate?

Următoarele strategii sunt eficiente pentru reducerea factorilor de risc la bărbați: evitarea consumului de alcool, tutun sau droguri; folosirea prezervativului în timpul actului sexual pentru evitarea bolilor cu transmitere sexuală; evitarea căldurii excesive la nivel testicular; evitarea traumatismelor testiculare; menținerea unui stil de viață sănătos și a unei greutăți normale; prevenirea sau tratarea bolilor cronice.

La femei sunt valabile următoarele recomandări: evitarea exercițiului fizic excesiv; evitarea alcoolului și tutunului; promovarea unui stil de viață sănătos; evitarea scăderii sau creșterii în greutate; prevenirea sau tratarea bolilor cu transmitere sexuală, dar și a afecțiunilor cronice (diabet zaharat, hipertiroidism, hipotiroidism etc); control medical regulat (efectuare test Papanicolau).

SURSE:

  1. https://www.researchgate.net/publication/273322572_A_review_of_Female_Infertility_important_etiological_factors_and_management
  2. https://www.dovepress.com/some-of-the-factors-involved-in-male-infertility-a-prospective-review-peer-reviewed-fulltext-article-IJGM
  3. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1016/j.aju.2017.12.004
  4. https://androcryos.co.za/wp-content/uploads/2022/03/Review-Infertility-In-Male.pdf