Sindromul de ovar polichistic- Cauză frecventă a infertilității feminine
Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog
1. Introducere
Sindromul de ovar polichistic (SOPC) este o patologie complexă care afectează între 7-15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă și reprezintă o cauză frecventă de infertilitate feminină. Diagnosticul se pune pe baza criteriilor Rotterdam, fiind necesare prezența a cel puțin 2 din următoarele manifestări: (1) hiperandrogenism clinic sau biochimic, (2) oligo-anovulație, (3) aspectul polichistic al ovarelor.
Se presupune că în SOPC excesul de androgeni favorizează depunerea de țesut adipos la nivel abdominal și visceral, se produce rezistență la insulină și creștere compensatorie a insulinei, ceea ce facilitează secreția de androgeni din glandele suprarenale și ovare. Aceste interacțiuni între insulinorezistență, hiperinsulinism și hiperandrogenism generează un cerc vicios, care în combinație cu disfuncția hipotalamo-hipofizară duce la afectare ovariană rezultând anovulație și infertilitate.
2. Evaluarea infertilității la pacientele cu SOPC
Pacientele care nu au obținut o sarcină după 12 luni de contact sexual neprotejat cu o frecvență de 2-3 ori pe săptămână necesită evaluare pentru stabilirea cauzei infertilității. SOPC este frecvent prima cauză de infertilitate, dar diagnosticul se stabilește după excluderea altor cauze de infertilitate (disfuncție tiroidiană, hiperprolactinemie, hiperplazie adrenală congenitală, sindrom Cushing, insuficiență ovariană prematură, endometrioză, boli inflamatorii pelvine etc). Sunt importante antecedentele medicale și chirurgicale ale pacientei, istoricul familial, dar și examen clinic complet și examinare ginecologică. Teste adiționale includ: teste de sânge, ecografie transvaginală și histeroscopie. Hormonul anti-mullerian (AMH) este util pentru determinarea rezervei ovariene.
3. Tratament și management
3.1. Tratament nonfarmacologic. Prima linie de tratament pentru femeile cu SOPC vizează schimbarea stilului de viață: încetarea fumatului, exercițiu fizic și scădere în greutate la pacientele obeze. Chirurgia bariatrică poate fi o opțiune pentru pacientele la care alte metode de scădere în greutate nu au fost eficiente.
3.2. Tratament farmacologic. Sunt disponibile mai multe linii de tratament: (1) Clomifen și Letrozol, (2) Tratament cu gonadotropine, (3) Fertilizarea în vitro.
Metformin. Datorită rolului acestuia în influențarea rezistenței la insulină la pacientele cu SOPC a fost considerat ca tratament prima linie. Acum se recomandă folosirea lui pentru tratarea insulinorezistenței și diabetului zaharat de tip 2 la pacientele afectate.
Clomifen citrat. Este prima opțiune pentru inducerea ovulației la pacientele cu SOPC. Este un medicament anti-estrogenic ce blochează receptorii de estrogen din hipotalamus, iar feedbackul negativ crește secreția de FSH și LH, rezultând stimularea dezvoltării foliculilor. Pacientele sunt urmărite ecografic și prin teste de sânge pentru estimarea zilei ovulației și pentru prevenirea sarcinilor multiple.
Letrozol. Este un inhibitor de aromatază. Inhibitorii de aromatază scad nivelul estrogenilor, ca urmare secreția de FSH produs de glanda hipofiză crește, apare o sensibilizare a foliculilor la FSH, crescând șansele de ovulație. Riscul de sarcini multiple este mai redus.
Gonadotropine. Se folosește inițial FSH exogen pentru stimularea dezvoltării foliculare și odată ce s-a dezvoltat foliculul dominant se administrează hCG exogen pentru stimularea ovulației, urmată de act sexual. Sunt asociate mai frecvent cu sindrom de hiperstimulare ovariană și sarcini multiple.
Fertilizare in vitro. Dacă tratamentul de linia a doua a eșuat este necesar tratamentul complex, mai frecvent fertilizarea in vitro.
Alte metode: Chirurgia laparoscopică a ovarului.
4. Concluzii
Sindromul de ovar polichistic este o patologie complexă, caracterizată printr-o varietate mare de manifestări clinice și reprezintă o cauză frecventă de infertilitate.
SURSE:
- https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/09513590.2021.1958310
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7846416/