Sindromul de ovar polichistic

09.02.2024

Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog

1. Introducere

Sindromul de ovar polichistic (SOPC) este cea mai frecventă tulburare endocrină care apare în timpul perioadei reproductive la femei. Se asociază cu cicluri menstruale neregulate, hirsutism, obezitate, iar aceste femei sunt la risc de a dezvolta diabet zaharat, hipertensiune arterială, depresie, sindrom metabolic și anomalii ale lipidelor din sânge. Anovulația persistentă crește riscul de cancer endometrial. Etiologia sindromului de ovar polichistic nu este așa bine cunoscută, fiind implicați factori genetici și factori de mediu. Este un diagnostic de excludere.

2. Manifestări clinice

SOPC are multiple manifestări clinice, hiperandrogenismul clinic sau biochimic, anovulația și aspectul polichistic al ovarelor constituind criteriile diagnostice. Majoritatea femeilor cu SOPC sunt obeze, dar o mică parte dintre acestea au un indice de masă corporală normal. Disfuncția ovariană se manifestă cu oligomenoree (scăderea frecvenței menstruațiilor) sau amenoree (lipsa menstruațiilor) din cauza ovulațiilor rare sau anovulației. Aproximativ 70-80% dintre pacientele cu SOPC se prezintă cu oligomenoree sau amenoree, 40% dintre cele cu hirsutism și cu menstruații aparent normale au de fapt menstruații oligo-anovulatorii. Anomaliile menstruale încep de obicei în adolescență, dar acestea trec neobservate datorită tratamentului cu contraceptive orale. Pacientele se pot prezenta la medic pentru evaluare doar în momentul în care doresc o sarcină, SOPC fiind cea mai frecventă cauză de infertilitate secundară anovulației.

Hiperandrogenismul se prezintă în general prin hirsutism care se evaluează clasic prin scorul Ferriman-Gallwey în 9 zone ale corpului, fiecare zonă acoperită de păr fiind notată cu un scor de la 0 la 4, cu un scor total posibil de 36. Un scor peste 6 semnifică hirsutism semnificativ. Există și limitări în ceea ce privește utilizarea acestui scor: diferențe etnice în distribuția și creșterea părului; eliminarea părului nedorit de către unele femei. Când se evaluează biochimic un hiperandrogenism se recoltează testosteron total și liber din sânge. Acneea și alopecia sunt manifestări clinice ale hiperandrogenismului. Morfologia ovarelor se evaluează prin ecografie transvaginală.

3. Evaluare

Pentru evaluarea SOPC trebuie excluse alte patologii care pot produce dereglări ale menstruațiilor și hiperandrogenism: tumori adrenale și ovariene; disfuncția tiroidiană; hiperplazie adrenală congenitală; hiperprolactinemie; acromegalie; sindrom Cushing.

Testele de sânge. Ele presupun: evaluarea funcției tiroidiene prin TSH și freeT4, prolactina serică, testosteron total, testosteron liber, androstendion, DHEAS, HCG, 17 hidroxiprogesteron, creatinină serică, test de supresie la dexametazonă, cortizol liber urinar, IGF1 seric, FSH, LH, AMH, glicemie, insulină, profil lipidic, test de stimulare cu GnRH. E utilă și documentarea ovulației cu recoltare de progesteron în ziua 22-24 a ciclului menstrual.

Evaluare imagistică. Ecografie transvaginală și CT/ RMN pelvin pentru vizualizarea ovarelor și glandelor suprarenale.

Alte teste. Biopsie ovariană sau biopsie endometrială pentru evaluarea malignității.

4. Diagnostic

Se bazează pe criteriile Rotterdam, fiind necesare 2 din următoarele 3 manifestări: (1) hiperandrogenism clinic sau biochimic, (2) oligo-anovulație, (3) aspectul polichistic al ovarelor. Morfologia polichistică se referă la un volum de peste 10 ml al ovarelor sau mai mult de 12 foliculi ce măsoară între 2-9 mm cel puțin la nivelul unui ovar.

5. Management

Modificări ale stilului de viață. Aceste modificări constituie prima linie de tratament pentru pacientele cu SOPC și ele includ: dietă, exercițiu fizic și scădere în greutate

Tratament farmacologic. Este rezervat pentru complicațiile bolii, precum: anovulația, hirsutismul și dereglările menstruale. Prima linie de tratament este de obicei cu contraceptive orale pentru a regla menstruațiile. Dacă hirsutismul nu este controlat se adaugă agenți de blocare a acțiunii androgenilor. Prima linie de tratament pentru infertilitate este letrozol și clomifen citrat. Următoarele tipuri de tratamente sunt folosite in managementul SOPC: contraceptive orale, antiandrogeni (Spironolactonă), agenți hipoglicemianți (Metformin), modulatori selectivi ai receptorilor de estrogen (Clomifen citrat), agenți topici de eliminare a părului (Eflornitină), agenți topici pentru eliminarea acneei.

Tratament chirurgical. Are ca scop reluarea ovulației și se face în general laparoscopic.

6. Concluzii

SOPC este o patologie frecventă, iar pacientele au nevoie de consiliere în ceea ce privește riscul de obezitate, sindrom metabolic, complicații cardiovasculare, diabet zaharat de tip 2, infertilitate, sindrom de apnee în somn și cancer endometrial, în vederea implementării modificărilor ce țin de un stil de viață sănătos.

SURSE:

  1. https://www.binasss.sa.cr/marzo/12.pdf
  2. https://emedicine.medscape.com/article/256806-overview?form=fpf
  3. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10047373/