Rolul progesteronului în fertilizarea in vitro
Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog
Ce este progesteronul și cum este produs?
Progesteronul este un hormon steroid sintetizat din colesterol, iar acesta este produs de celulele corpului galben ovarian și de placentă în timpul sarcinii. Progesteronul este produs și în cortexul glandei suprarenale, celulele Leydig, țesut adipos și alte țesuturi, dar în cantități mai mici.
Progesteronul are un rol important în timpul ciclului menstrual normal. Fiziologic, ciclul menstrual este împărțit în 2 faze: faza foliculară și faza luteală. Fiecare etapă a ciclului menstrual are nevoie de un profil hormonal specific pentru a asigura desfășurarea normală a ciclului. Creșterea progesteronului este rezultatul creșterii hormonului luteinizant (LH) la mijlocul ciclului menstrual, la sfârșitul fazei foliculare, moment în care crește și secreția de hormon foliculostimulant (FSH). La sfârșitul creșterii LH și FSH începe faza luteală, iar progesteronul are rolul de a pregăti endometrul pentru o viitoare sarcină. Dacă nu apare sarcina secreția de estrogen și progesteron începe să scadă rezultând menstruația. În cazul apariției unei sarcini, nivelul progesteronului se menține crescut, fiind esențial pentru susținerea acesteia. Inițial, este produs de corpul galben până la 8-9 săptămâni, apoi de trofoblast, iar după săptămâna 12 de placentă.
Deci funcția progesteronului este menținerea sarcinii, acest lucru fiind obținut prin mai multe metode. Progesteronul are rol în pregătirea endometrului prin scăderea contracțiilor miometrului pentru implantare, promovarea gestației și inhibarea lactației în timpul sarcinii. În timpul ciclului menstrual promovează creșterea vascularizației și transformarea secretorie a endometrului pentru implantarea ovulului fecundat. De asemenea, crește vâscozitatea mucusului cervical, acest lucru constituind o barieră împotriva spermatozoizilor și infecțiilor.
Când este recomandată dozarea progesteronului?
Dozarea progesteronului se recomandă în cazul în care există cicluri menstruale neregulate sau atunci când se fac analize pentru depistarea etiologiei infertilității. În timpul fazei foliculare nivelul acestuia este scăzut, dar crește progresiv, atingând nivelul maxim la 6-8 zile de la ovulație. Recoltarea acestuia se face din sânge în ziua 21-22 a ciclului menstrual pentru evaluarea ovulației (la un ciclu care durează în medie 28-29 de zile). Un nivel crescut al progesteronului sugerează faptul că pacienta are ovulație.
Cum influențează administrarea progesteronului succesul în fertilizarea in vitro?
Tehnicile de reproducere asistată au evoluat în timp, astfel că acestea reprezintă o oportunitate semnificativă pentru cuplurile care nu pot obține o sarcină. Cele mai frecvente tehnici de reproducere asistată sunt: inseminarea intrauterină, injectarea intracitoplasmatică de spermatozoizi și fertilizarea in vitro (FIV). În FIV poate apărea o desincronizare între dezvoltarea embrionului și cea a endometrului la momentul implantării. Pentru ca embrionii obținuți prin FIV să poată fi transferați în uter, este necesară o pregătire adecvată a endometrului. Deci progesteronul joacă un rol crucial în FIV prin reglarea proceselor care participă la reproducere și creșterea șansei de a obține sarcină, iar monitorizarea nivelului de progesteron este vitală. Dacă nivelul acestuia este suboptimal scad șansele de implantare a embrionului și obținerea sarcinii. Prin urmare, este nevoie de administrare a unor medicamente care conțin progesteron pentru îmbunătățirea implantării în cazul FIV. Acest tip de progesteron poate fi administrat pe cale orală, intramuscular, subcutanat sau vaginal. Administrarea progesteronului sub formă de comprimate este o metodă convenabilă, însă poate fi însoțită de reacții adverse precum greață, vărsături, balonare sau iritabilitate. Injecțiile pot reprezenta o alternativă pentru femeile care nu răspund adecvat la terapia orală. Progesteronul administrat vaginal acționează local, având de obicei mai puține efecte secundare.
Concluzii
Progesteronul are numeroase funcții biologice, dar este esențial în FIV, contribuind la pregătirea endometrului pentru implantare. Administrarea sa corectă crește rata de succes a sarcinii, favorizând un mediu hormonal optim pentru dezvoltarea embrionului.
SURSE:
1.Cable JK, Grider MH. Physiology, Progesterone. [Updated 2023 May 1]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2025 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK558960/
2.Kolatorova, L., Vitku, J., Suchopar, J., Hill, M., & Parizek, A. (2022). Progesterone: A Steroid with Wide Range of Effects in Physiology as Well as Human Medicine. International Journal of Molecular Sciences, 23(14), 7989. https://doi.org/10.3390/ijms23147989
3.KARADENİZ H, DEMİRCİ N, ÖZKAN FS, SAVAŞ HG. Progesterone-Related Issues and Coping Strategies for Women Undergoing Assisted Reproductive Treatment. Bezmialem Science. 2023 Jul;11(3):300-307. doi:10.14235/bas.galenos.2023.72691.
https://bezmialemscience.org/articles/progesterone-related-issues-and-coping-strategies-for-women-undergoing-assisted-reproductive-treatment/doi/bas.galenos.2023.72691
4.Bulletti C, Bulletti FM, Sciorio R, Guido M. Progesterone: The Key Factor of the Beginning of Life. Int J Mol Sci. 2022 Nov 16;23(22):14138. doi: 10.3390/ijms232214138. PMID: 36430614; PMCID: PMC9692968.
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9692968/