Hiperprolactinemia si infertilitatea

17.04.2025

Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog

Introducere

Prolactina este un hormon secretat de către glanda hipofiză. În mod fiziologic nivelul de prolactină este controlat de dopamină care are efect inhibitor asupra secreției de prolactină.

Hiperprolactininemia se caracterizează prin niveluri crescute ale prolactinei în sânge. Hiperprolactinemia poate avea cauze fiziologice, precum sarcina, lactația, stresul sau somnul. În schimb, formele patologice de hiperprolactinemie apar în contextul adenoamelor secretante de prolactină, al bolii cronice de rinichi, hipotiroidismului sever, afecțiunilor hepatice etc

Prolactina și fertilitatea feminină- care este legătura?

Creșterea nivelului de prolactină are efect inhibitor asupra secreției de GnRH de la nivel hipotalamic rezultând scăderea nivelului de LH (hormon luteinizant) și FSH (hormon foliculostimulant). De asemenea, nivelul ridicat al prolactinei în sânge are efect inhibitor direct asupra secreției de LH și FSH. Această supresie a gonadotropilor produce anovulație, cicluri menstruale neregulate, amenoree (absența menstruației) și scăderea secreției de estrogen. Poate apărea galactoree. Hiperprolactinemia poate afecta receptivitatea endometrială, reducând șansele de implantare ale embrionului. Scăderea nivelului de estrogen, ca urmare a hiperprolactinemiei, este responsabilă de acest lucru.

Care este legatura dintre prolactina și fertilitatea masculină?

Hiperprolactinemia scade nivelul de LH și FSH la bărbat rezultând scăderea secreției de testosteron și alterări ale spermatogenezei, inclusiv mobilitate scăzută a spermatozoizilor și potențial scăzut de fertilizare. Manifestările clinice includ: scăderea libidoului, disfuncție erectilă și ginecomastie.

Impactul nivelului seric de prolactină asupra rezultatelor tehnicilor de reproducere asistată

A fost demonstrat faptul că nivelul de prolactină este mai ridicat în ciclurile stimulate decât în menstruațiile spontane. Pacientele supuse intervenției chirurgicale laparoscopice pentru recoltarea ovocitelor prezintă o creștere semnificativă, dar tranzitorie a nivelului de prolactină, cel mai probabil determinată de anestezie sau de stresul chirurgical. Prolactina este un hormon care crește ca răspuns la stres, iar valorile sale serice pot fi crescute în timpul procedurilor de reproducere asistată din cauza stresului psihic generat de contextul medical și emoțional al tratamentului. Alte studii sugerează faptul că un nivel ridicat al prolactinei ar fi asociat cu rezultate mai bune ale procedurilor de fertilizare in vitro (FIV). Un studiu efectuat în anul 2024 arată faptul că la femeile care au efectuat proceduri de reproducere asistată nivelurile ușor crescute ale prolactinei în sânge au fost asociate cu obținerea unui număr mai mare de ovocite și embrioni, cu rate crescute concepție și naștere.

Este necesar tratamentul hiperprolactinemiei la pacientele care efectueaza FIV?

S-ar părea că tratamentul hiperprolactinemiei la pacientele care vor efectua FIV nu are un impact negativ asupra obținerii unei sarcini. Tratamentul ar putea fi benefic în cazul hiperprolactinemiei tranzitorii în timpul procedurilor de FIV cu creșterea șanselor de concepție, mai ales la femeile care nu au obținut sarcină în trecut.


SURSE:

1.Kaiser UB. Hyperprolactinemia and infertility: new insights. J Clin Invest. 2012 Oct;122(10):3467-8. doi: 10.1172/jci64455. PMID: 23193578; PMCID: PMC3461927.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC3461927/#fn-group1

2.Abouhosa, A., Ghunaim, L., Oudah, A., Faraj, H., et al. (2025). Hyperprolactinemia and infertility in male and female. Journal of Experimental and Clinical Medicine, 42(1), 80-86.

https://dergipark.org.tr/en/pub/omujecm/issue/91110/1550716#article_cite

3.Iancu ME, Albu AI, Albu DN. Prolactin Relationship with Fertility and In Vitro Fertilization Outcomes-A Review of the Literature. Pharmaceuticals (Basel). 2023 Jan 13;16(1):122. doi: 10.3390/ph16010122. PMID: 36678618; PMCID: PMC9867499.

https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC9867499/

4.Naggar, Ramy Mohamad El, Manar Fayez Abdelquader, Ahmed Nagy Shaker, and Heba Rady Elbassyouny. 2024. "Hyperprolactinemia and Pregnancy Outcome in Females Undergoing In Vivo Fertilization or Intracytoplasmic Sperm Injection: A Prospective Cohort Study". Asian Research Journal of Gynaecology and Obstetrics 7 (1):381-88. https://doi.org/10.9734/arjgo/2024/v7i1247.

https://journalarjgo.com/index.php/ARJGO/article/view/247