Ce diete putem urma când dorim obținerea unei sarcini?
Autor: Dr. Elena-Teodora Gheorghe, medic specialist endocrinolog
1. Introducere
O femeie care are o alimentație sănătoasă și un stil de viață sănătos la momentul conceperii unui copil are mai multe șanse să aibă o sarcină fără complicații și un copil sănătos. Aproximativ o treime dintre femeile de vârstă reproductivă sunt supraponderale sau obeze, ceea ce poate crește riscul de complicații apărute pe parcursul sarcinii.
Următoarele recomandări sunt valabile înainte de obținerea unei sarcini, dar și pe parcursul acesteia:
- femeile care doresc obținerea unei sarcini ar trebui să aibă o dietă echilibrată, respectiv un stil de viață sănătos și să practice exercițiul fizic regulat.
- înainte de obținerea unei sarcini este necesară atingerea unui indice de masă corporală normal.
- în sarcină se recomandă o creștere în greutate între 10 și 16 kg, iar pentru femeile supraponderale sau obeze se recomandă ca această creștere a greutății să fie mai mică.
- la femeile subponderale este necesară creștere în greutate adecvată în timpul sarcinii.
2. Ce ar trebui să includă dieta viitorilor părinți?
Dieta are un rol esențial atât la femei, cât și la bărbați, iar unele alimente pot influența fertilitatea.
Grăsimile. Există studii care arată că femeile care consumă grăsimi mononesaturate au o fertilitate mai bună, iar bărbații care consumă alimente bogate în omega 3 au o calitate mai bună a spermei, iar consumul de grăsimi saturate are un impact negativ asupra acesteia. Este recomandat consumul de avocado, nuci sau semințe în cantități adecvate.
Proteinele. Consumul de proteine de origine vegetală poate avea un rol benefic asupra fertilității, fiind recomandate în acest sens consumul de tofu, linte, fasole, nuci și semințe.
Vitamina D. Receptori ai vitaminei D se găsesc în ovare, placentă, endometru, testicule și spermă, deci aceasta poate influența fertilitatea. Se recomandă suplimentarea cu vitamina D mai ales în lunile răcoroase, alimentele bogate în vitamina D fiind: uleiul de pește, gălbenușul de ou, lapte, iaurt sau ciuperci.
Fier. Deficitul de fier este destul de frecvent, iar înainte de obținerea unei sarcini se recomandă recoltarea lui din sânge la ambii parteneri. Alimentele bogate în fier includ legumele, semințele și fructele uscate.
Acid folic și zinc. Ambele au un rol important în fertilitatea ambilor parteneri, fiind necesare în procesul de spermatogeneză, motilitatea spermatozoizilor, dar și ovulație și echilibrul hormonal la femei. Sursele alimentare bogate în aceste elemente sunt cerealele integrale, nuci, semințe și carne roșie slabă.
Iodul. Acesta este necesar pentru producția de hormoni tiroidieni, alimente bogate în iod fiind peștele, produsele lactate și nuci.
3. Ce impact are obezitatea în obținerea unei sarcini?
Obezitatea poate fi asociată cu infertilitatea, acest risc fiind de 2 ori mai mare la bărbații și femeile cu un IMC peste 30 kg/mp. Scăderea în greutate cu 5-10% poate îmbunătăți fertilitatea. Nu se recomandă o dietă specifică pentru femeile cu greutate crescută care doresc o sarcină, iar majoritatea dietelor urmăresc reducerea aportului caloric zilnic la 1500 kcal pe zi. Se recomandă o medie de 10.000 de pași pe zi sau exerciții fizice moderate 150 de minute pe săptămână.
Următoarele recomandări sunt valabile pentru femeile care doresc să atingă și să mențină o greutate normală înainte de sarcină, dar și în timpul sarcinii:
- consumați alimente bazate pe cereale integrale, evitând alimentele cum ar fi pâine, orez, cartofi și paste.
- consumați alimente bogate în fibre cum ar fi fasole, ovăz semințe, fructe legume și pâine integrală.
- mâncați cel puțin 5 porții de fructe și legume în fiecare zi.
- evitați consumul de alimente grase și bogate în calorii.
- nu săriți peste micul dejun.
- evitați consumul de alimente prăjite, băuturi și produse bogate în zahăr (prăjituri, produse de patiserie și băuturi carbogazoase), produse de fast-food.
- minimizați activitățile sedentare cum ar fi statul pe scaun pe perioade lungi de timp.
- mergeți cât mai mult pe jos.
- practicați sporturi precum înotul, ciclismul sau aerobicul.
4. Concluzii
Obținerea unei greutăți optime înainte de conceperea unui copil și menținerea acesteia, dar și promovarea unui stil de viață sănătos este esențială, având în vedere impactul negativ al obezității asupra fertilității și sarcinii.
SURSE:
- https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6294644/
- https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(18)30311-8/abstract?ref=popsugar.com
- https://www.bda.uk.com/resource/a-clinical-update-on-diet-and-fertility.html
- https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0015028222004502
- https://www.nice.org.uk/guidance/ph27/resources/weight-management-before-during-and-after-pregnancy-pdf-1996242046405